składniki:
ciasto;
6 łyżek mąki pszennej/czubate/
6 łyżek mleka 3,2%
6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego/ok.200g/
1 jajko/duże/
1 biała kiełbasa/bez skórki/
szczypta soli
szczypta mielonego czarnego pieprzu
duża szczypta mielonej słodkiej papryki
olej rzepakowy do smażenia
dodatkowo;
ketchup lub sos czosnkowy lub w/g.uznania do polania placków
Z podanych składników wychodzi ok.6-7 placków średniej wielkości.
sos czosnkowy;
200ml.jogurtu naturalnego/gęstego/
1 ząbek czosnku-zmiażdżyć w prasce
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli,pieprzu ziołowego,bazylii suszonej
Wszystko wymieszać,odstawić na chwilę,aby smaki się przegryzły.
wykonanie:
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.Wszystkie składniki na ciasto wymieszać,aby nie było grudek, dodać kiełbasę.Odstawić na parę minut,aby składniki dobrze się połączyły.Smażyć na gorącym tłuszczu,nakładając po ok.2 łyżki ciasta,aż placki będą rumiane z obu stron,na średnim ogniu. Odsączyć na papierowym ręczniku.Polać na talerzu ulubionym sosem.Najlepiej smakują ciepłe. SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz