środa, 15 marca 2017

Brzoskwiniowa delicja

składniki:
                                                                                                           


6 białek+4 żółtka/temp.pokojowa/
1szkl.cukru+10 łyżek
3łyżki suchego maku
20dkg.wiórków kokosowych
2 łyżki tortowej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia/płaska/
25dkg.masła/temp.pokojowa/
3 budynie waniliowe
1l.mleka 3,2%
1 paczka "Delicji"/duża/o smaku brzoskwiniowym
2 galaretki brzoskwiniowe+750ml.wody
brzoskwinie w puszce/kilka/


wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodać po jednym jajku i partiami cukier.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Połączyć z wiórkami kokosowymi i makiem.Delikatnie wymieszać z ubitą pianą,najlepiej łyżką,dodając stopniowo.Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia/tortownica od 26cm lub 25x36cm/Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.180*C-30min.Wystudzić.Przeciąć na dwa blaty.Budynie rozpuścić w szklance zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem/10 łyżek/Ugotować budyń.Wystudzić.Masło utrzeć mikserem na puch.Powoli dodawać zimny budyń,ciągle miksując.W blaszce ułożyć jeden blat placka,nasączyć zalewą z pod brzoskwiń.Wylać 1/2 części kremu,wcisnąć kilka pokrojonych w kostkę brzoskwiń.Na to drugi biszkopt,nasączyć i pozostały krem.Na kremie ułożyć "Delicje"Galaretki rozpuścić i zalać tężejącymi wierzch ciasta.Schłodzić w lodówce,najlepiej całą noc.SMACZNEGO

  


8 komentarzy: