środa, 29 marca 2017

babka dwukolorowa z kakao

składniki:
                             
                  
 4 jajka/duże/
1szklanka mąki pszennej typ.450/czubata/
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl.cukru
1/2 szkl.oleju
cukier waniliowy/mały/
2 łyżeczki kakao
szczypta soli

wszystkie produkty w temp.pokojowej

LUKIER

1/2 szkl.cukru pudru
1łyżka gorącej wody 
1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki wymieszać,utrzeć łyżką na lejącą konsystencje.W razie potrzeby dodać wody lub cukru.  


wykonanie:


Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę,razem z solą.Dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy i po jednym żółtku,ciągle miksując.Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąkę,na przemian z olejem.Mieszając łyżką unikniemy
zakalca.Blaszkę z kominem/24cm/wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.Wylać 3/4 ciasta do foremki.Do pozostałego dodać kakao,wymieszać i wylać na jasne ciasto.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.180*C-45min,lub do suchego patyczka.Wystudzić,posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.SMACZNEGO

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz