składniki:
2 piersi kacze/ze skórą/
cebula/mała/
ząbek czosnku
100 ml.czerwonego wytrawnego wina lub 100 ml.wody
200 ml.śmietany 30%
sól,pieprz czarny,majeranek
dodatkowo:jabłko/obrane/
masło/łyżka/
miód/łyżeczka/
majeranek/szczypta/
wykonanie:
Piersi umyć pod bieżąca wodą,osuszyć.Skórę ponacinać w kratkę,tak aby nie uszkodzić mięsa. Posolić,popieprzyć,odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 min.Ułożyć skórą do dołu na wysokiej zimnej patelni,najlepiej z grubym dnem,zapobiegnie to przypaleniu.Smażyć na średnim ogniu,aż cały tłuszcz w skórze się wytopi,tj.około 7 min.Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok.5 minut.Czas smażenia zależy od wielkości piersi.Samo mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego,przykryć folią aluminiową,włożyć do nagrzanego piekarnika 200*C.Piec 15 min. Wyjąć,zostawić na chwilę,aby mięso odpoczęło.Do tłuszczu który pozostał na patelni wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę a po chwili czosnek,przeszklić,zalać winem.Dusić pod przykryciem,aż wino odparuje. Trwa to kilka minut.Przyprawić sola,pieprzem,majerankiem.Na koniec wlać śmietanę,wymieszać. Poczekać aż śmietana zacznie gęstnieć.Sos gotowy.Na drugiej patelni stopić trochę masła,ułożyć pokrojone jabłka,polać miodem,posypać majerankiem.Piec do momentu,aż jabłka będą miękkie.Piersi pokroić na ok.1,5cm.części,ułożyć na talerzu,polać sosem, obłożyć jabłkami.Podawać z ziemniakami,kaszą lub w/g.upodobania.Smacznego.
Apetycznie wyglądają! :-)
OdpowiedzUsuń