piątek, 26 maja 2017

biszkopt czekoladowy

składniki:
                                                                                                                  

5 jajek/duże/
3/4 szkl.mąki/typ.450/
3/4 szkl.cukru/drobny/
1/4 szkl.kakao
sól/szczypta

Wszystkie składniki muszą być w temp.pokojowj.







wykonanie:

Jajka rozbić,odzielić żółtka od białek.Do białek dodać szczyptę soli,ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu,aż piana zacznie sztywnieć.Dodając stopniowo cukier,ciagle ubijać.Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodawać po jednym żółtku,nadal ubijać.Mąkę,kakao połaczyć i przesiać, aby napowietrzyć sypkie składniki.Wsypywać stopniowo do piany,wymieszać delikatnie, najlepiej, drewnianą łyżką,krótko,aby masa nie opadła.Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę /24cm./boków nie smarować.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.170*C-40 min.Studzić przez chwilę z uchylonymi drzwiczkami piekarnika.Wyjąć z pieca i wystudzić w blaszce.Póżniej zdjąć foremkę i papier,dalej suszyć na kratce.Przeciąć na trzy blaty.Wysokość biszkoptu 7cm.
Poskładać tort.
SMACZNEGO



 

1 komentarz:

  1. Wspaniały przepis zaraz zapisuje niesamowicie wysoki http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń