piątek, 26 maja 2017

biszkopt czekoladowy

składniki:
                                                                                                                  

5 jajek/duże/
3/4 szkl.mąki/typ.450/
3/4 szkl.cukru/drobny/
1/4 szkl.kakao
sól/szczypta

Wszystkie składniki muszą być w temp.pokojowj.







wykonanie:

Jajka rozbić,odzielić żółtka od białek.Do białek dodać szczyptę soli,ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu,aż piana zacznie sztywnieć.Dodając stopniowo cukier,ciagle ubijać.Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodawać po jednym żółtku,nadal ubijać.Mąkę,kakao połaczyć i przesiać, aby napowietrzyć sypkie składniki.Wsypywać stopniowo do piany,wymieszać delikatnie, najlepiej, drewnianą łyżką,krótko,aby masa nie opadła.Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę /24cm./boków nie smarować.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.170*C-40 min.Studzić przez chwilę z uchylonymi drzwiczkami piekarnika.Wyjąć z pieca i wystudzić w blaszce.Póżniej zdjąć foremkę i papier,dalej suszyć na kratce.Przeciąć na trzy blaty.Wysokość biszkoptu 7cm.
Poskładać tort.
SMACZNEGO



 

7 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis zaraz zapisuje niesamowicie wysoki http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na dobrą sprawę jeszcze nie miałem nigdy okazji robić takiego biszkopta, ale widzę, że czekolada do niego znakomicie pasuje. Ja także jestem fanem gorącej czekolady https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ i moim zdaniem jest to jeden z najlepszych napojów na słodko.

    OdpowiedzUsuń