piątek, 30 grudnia 2016

uszka z pieczarkami

składniki:
                                                                                                             

ciasto:

60 dkg.mąki/typ.450/
2 łyżeczki masła
1,5szkl.gorącej wody
szczypta soli


farsz:

80dkg.pieczarek
2cebule
masło klarowane/2 łyżki/
bułka tarta/1 łyżka/
sól,pieprz


wykonanie:


Pieczarki obrać lub dobrze wyszorować pod bieżącą wodą.Osuszyć,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę drobno pokroić w kostkę.Masło rozpuścić na gorącej głębokiej patelni.Wrzucić pokrojoną cebulę.Zeszklić,dodać starte pieczarki.Wszystko dobrze przyprawić solą,pieprzem/farsz nie może być mdły/Smażyć aż odparuje woda.Pod koniec smażenia posypać bułką tartą,w celu zebrania pozostałej wody i zagęszczenia farszu.Wystudzić.Mąkę przesiać do miski,dodać szczyptę soli,masło i stopniowo wlewać gorącą wodę mieszając łyżką.Po wstępnej obróbce ciasto przekładamy na stolnice i wyrabiamy do momentu aż stanie się elastyczne,gładkie i swobodnie odchodzi od ręki.Zawijamy w worek foliowy i odstawiamy na ok.15min.aby odpoczęło.Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części.Jedną wałkujemy na cienki placek/ok.2 mm/resztę zostawiamy w worku,aby nie wyschło.Małą szklanką/literatką/wykrawamy kółka,nakładamy farsz,składamy na pół,zlepiamy brzegi jak pierogi i sklejamy końce,wywijając na palcu,formując uszka.I tak do skończenia farszu i ciasta.Uszka wrzucamy na osoloną,gotującą wodę,nie przerywając wrzenia. Gotujemy 3 min.po wypłynięciu na powierzchnię,mieszając od czasu do czasu,aby nie przywarły do dna.Można do gotującej wody wlać trochę oleju,zapobiegnie to zlepianiu się ciasta.Po ugotowaniu, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Uszka tak jak pierogi,gotujemy w dużym garnku,partiami,aby zapobiec sklejaniu ciasta.Podajemy z czerwonym czystym barszczem,zupą grzybową lub w/g. uznania.Smacznego

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz