poniedziałek, 15 września 2014

zupa krem z kalarepy

skład:

4 ziemniaki                                                         
2-3 duże kalarepki(z młodymi liśćmi)
1cebula 
2 ząbki czosnku
2 pietruszki
kawałek selera
łyżka oleju
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
duży serek topiony śmietankowy
1,5 bulionu
 
wykonanie:

Do dużego garnka wlać trochę oleju wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić na lekko żółto,dodać czosnek,chwilkę podsmażyć,uważać aby się nie przypalił,bo będzie gorzki.Dodać obrany,pokrojony seler,kalarepki,ziemniaki,pietruszkę.Dusić aż zmiękną i puszczą sok. Zalać bulionem tak aby warzywa były przykryte.Doprawić solą pieprzem ewentualnie wegetą.Gotować aż warzywa będą miękkie ok.25 min.Dodać serek topiony.Po rozpuszczeniu serka wszystko zmiksować.Jeżeli zupa jest za gęsta dolać bulionu.Gęstość zupy zależy od upodobania.Można podawać z grzankami,groszkiem ptysiowym,tartym żółtym serem,prażonymi nasionami dyni,słonecznika,małymi pulpetami mięsnymi lub w/g upodobania.SMACZNEGO

                                                 
                               
                                   
     


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz