czwartek, 11 września 2014

bambrzok(kartoflak)

skład:                                                                                                  
    

1,5 kg.ziemniaków
10 dkg.mąki pszennej
25 dkg wędzonego boczku
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól,pieprz do smaku
2 łyżki oleju do wysmarowania wierzchu

wykonanie:

Ziemniaki obieramy,myjemy,trzemy na tarce na średnich oczkach.  Odciskamy wodę,skrobię z dna miski dodajemy do masy.Boczek kroimy w kostkę,podsmażamy na patelni,odsączamy na papierowym ręczniku.Ziemniaki,boczek,mąkę,jajka,sodę oczyszczaną,sól,pieprz mieszamy.Masa ma być dobrze doprawiona.Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wygładzamy wierzch,smarujemy olejem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180 st.-60 min.Podajemy na ciepło z ketchupem,sosem grzybowym,pieczeniowym.SMACZNEGO

                   





                                                  


                                            
                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz