piątek, 26 września 2014

tort śmietanowy

skład:
                                                                                                   
biszkopt o średnicy 28 cm(pokrojony na trzy płaty)
1200 ml.śmietany 30%                                                       
6 śmietan-fixów(na 200 ml.śmietany jeden)
4 płaskie łyżki cukru pudru(lub w/g uznania)
450g dżemu z czarnej porzeczki(kwaskowy)
puszka brzoskwiń w puszce
aromat waniliowy(kilka kropel)

poncz:

syrop z brzoskwiń + mały kieliszek alkoholu
lub w/g upodobania

                                                                          
  wykonanie:

 Pierwszy płat pokrojonego biszkoptu ułożyć na paterze,napączować,nałożyć cienką warstwę dżemu.Zimną śmietanę ubić razem z cukrem, śmietan-fixami i aromatem,wyłożyć 1/3 kremu na posmarowany dżemem płat biszkoptu. Brzoskwinie odsączyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę,częścią posypać krem na płacie,lekko docisnąć.Położyć drugi płat i powtórzyć wszystko od początku.Na drugi zrobiony płat kładziemy trzeci,pączujemy i już nie dajemy dżemu ani brzoskwiń tylko cały biszkopt smarujemy pozostałą częścią  kremu. Dekorujemy w/g uznania.Wkładamy do lodówki,chłodzimy.Najlepiej jest pozostawić tort na całą noc w lodówce,aby się "przegryzł".
SMACZNEGO

                                          
                         
                                          

2 komentarze: