środa, 24 września 2014

zapiekanka makaronowo-warzywna


skład:

1 średnia cukinia
por(biała część)
1 cebula                        
2 ząbki czosnku
400g dyni                                           
 400g pomidorów z puszki (bez skórki,pokrojonych)  
250g mascarpone
40 dkg makaronu kolanka lub innego
sól,pieprz,słodka papryka
trochę oleju
warzywa można dodawać wg.upodobania.                                                   


wykonanie:

 Na głęboką patelnię wlać trochę oleju, podgrzać. Cebulę,pora pokroić w kostkę,wrzucić na gorący olej, zeszklić,dodać zmiażdżony czosnek, chwilę smażyć.Dodać pozostałe pokrojone  warzywa aż puszczą sok i będą miękkie,ale nie rozgotowane.Całość doprawić solą,pieprzem,słodką papryką.Wszystko zagęścić serkiem mascarpone , wymieszać.Makaron ugotować wg przepisu nie hartować.Układać warstwowo w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym;makaron,sos warzywny itd na górze ma być sos.Posypać tartym żółtym serem,polać ketchupem.Wstawić do gorącego piekarnika.Zapiekać w 200 st -około 45 min.aż ser się przypiecze.
SMACZNEGO

                                    

                                                     




2 komentarze:

  1. zaciekawil mnie ten serek Mascarpone tutaj. Musi byc pysznie kremowa ta zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula,mascarpone nadaje wyjątkowego smaku i aksamitności każdej potrawie a w zapiekankach jest boski :)

      Usuń