piątek, 19 września 2014

sałatka warzywna z tuńczykiem

skład:                                             

sałata masłowa lub inna
puszka tuńczyka w oleju (185 g)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej  
 1/2 papryki żółtej
 kilka pomidorów koktajlowych
parę rzodkiewek
kawałek pora(biała część)
kilka różyczek kalafiora(blanszowany)
kilka różyczek brokuła(blanszowany)
natka pietruszki
koperek
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
sól,pieprz

wykonanie:

Sałatę umyć,osuszyć,porwać na kawałki,wyłożyć do salaterki. Papryki, pokroić na małe kawałki, pomidory koktajlowe przekroić na pół,przełożyć na sałatę.Rzodkiewki,pora pokroić w półplasterki dodać do reszty.Brokuła, kalafiora(blanszowany)podzielić na różyczki obłożyć sałatę.Tuńczyka odsączyć z oleju porozrzucać na pokrojone warzywa.Odsączoną oliwę połączyć z jogurtem, majonezem,dodać przeciśnięty czosnek,posolić,popieprzyć,zalać pokrojone warzywa.Posypać pokrojoną natką pietruszki i koperkiem.Pozostawić do przegryzienia na 15 min.
SMACZNEGO

                                                                 
                                                      
 
                                     
                                                          
            
                                                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz