skład:
ciasto:
3 szkl.mąki
6 żółtek
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki kakao
trochę bułki tartej
beza:
6 białek
1 szkl.cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
ponadto:
1kg jabłek
1 galaretka(sucha)
2 łyżeczki cynamonu
1 mały cukier waniliowy
wykonanie:
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,zasypać suchą galaretką,cynamonem,cukrem waniliowym.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać zimne masło,żółtka,posiekać i szybko wyrobić kruche ciasto.Podzielić na trzy części.Do jednej dodać kakao.Włożyć do lodówki dwie części w tym jedną z kakaem.Trzecią jasną częścią ciasta wyłożyć wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą średnią blaszkę(24cm.-32cm.).Podpiec w nagrzanym piekarniku 180 st.10 min. Na podpieczone ciasto wysypać trochę bułki tartej,aby wchłonęła nadmiar soku,wyłożyć jabłka, wyrównać.Na jabłka zetrzeć na tarce ciasto z kakaem.Na to wyłożyć ubitą z białek,cukru i budyniu bezę.Na bezę zetrzeć drugie jasne ciasto.Wstawić do piekarnika,piec 50 min.-180 st. Wystudzić.Można posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO
Kiedyś jadlam taki plesniak u cioci , byl bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do upieczenia,naprawdę smaczniutki :)
OdpowiedzUsuń