średnica biszkoptu 28 cm
--------------------------------
10 jaj M
2 kisiele cytrynowe 38g(bez cukru)
2 szkl.mąki tortowej typ.450
1 1/2 szkl.cukru(drobny)
2 łyżeczki(pełne) proszku do pieczenia
szczypta soli
wykonanie:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,kisielami,przesiać 2 razy. Białka oddzielić od żółtek(jajka temperatura pokojowa).Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,mikserem na najwyższych obrotach.Dodawać po jednym żółtku,partiami cukier.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli przesianą mąkę ,mieszać krótko. Masę biszkoptową przelać do wyłożonej papierem tortownicy.Piec w nagrzanym piekarniku(góra-dół) 180 st-45 min. do suchego patyczka.Studzić w zamkniętym piekarniku 20 min,później uchylić drzwiczki i dalej studzić.Kiedy biszkopt będzie zimny okroić brzegi wyjąć z tortownicy,odwrócić odkleić papier.Położyć na kratce do wyschnięcia.Po czym przekroić na trzy lub cztery blaty.Gotowe.
A jaką wielkość tortownicy w przepisie?
OdpowiedzUsuńtortownica 28 cm
Usuń