niedziela, 21 września 2014

ziemniaki po rzymsku

skład:
 
1kg.ziemniaków
20 dkg.szynki                                                
20 dkg.białego sera
4 średniej wielkości pomidory
1cebula(duża)
rosół z kostki(ok.0,5 l)
pieprz
ketchup
trochę żółtego sera

wykonanie:

Obrane ziemniaki pokroić na średniej grubości plastry,pomidory ze skórką na plasterki a szynkę w kostkę.Ser rozdrobnić na niewielkie kawałki.Cebulę pokroić w kostkę.W płaskim szerokim naczyniu
układać warstwami:ziemniaki,szynkę,pomidory i ser,wszystko popieprzyć .Całość posypać pokrojoną cebulą,po czym zalać rosołem,tak aby ziemniaki były nim przykryte.Piec w nagrzanym piekarniku 200st.-60 min.Piętnaście minut przed końcem całość polać ketchupem i posypać tartym żółtym serem.Podawać jako samodzielne danie lub w charakterze dodatku do drobiu  cielęciny.   SMACZNEGO 

                                                     

                                      

                                         

1 komentarz: