niedziela, 28 września 2014

wuzetka

skład:


ciasto:

4 jajka M                                
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki maki ziemniaczanej(czubate)
1 szkl.mąki
1 szkl.cukru
250g.masła
2 łyżki cukru waniliowego        


krem:
                                                   
1 kg - sera białego(z wiaderka) 
 3/4 szklanki cukru pudru                             
500 ml śmietany kremówki 30%      
 5 łyżeczek żelatyny
 1/2 szkl.wody
  sok z cytryny

  poncz:

 szkl.herbaty(mocnej)
(można dodać kieliszek rumu)
polewa:

1 łyżka masła 
2 łyżki mleka
tabliczka gorzkiej czekolady

                                                                                               
                                                                        

wykonanie:

Do miski włożyć miękkie masło,wsypać cukier i cukier waniliowy, wszystko utrzeć.Dodawać po jednym jajku,nadal ucierać.Wszystkie suche składniki wymieszać ,przesiać i dodać do masy maślano- jajecznej,wymieszać.Wylać na prostokątną blaszkę,boki natłuszczone,dno wyłożone papierem do pieczenia.Piec w  nagrzanym piekarniku 180st.-50 min.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Zimną śmietanę ubić na sztywno.Ser utrzeć z cukrem pudrem,dodać sok z cytryny,wlać przestudzoną żelatynę,wszystko wymieszać.Na koniec dodać ubitą śmietanę,wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.Wystudzony biszkopt wyjąć z blaszki,odkleić papier,przekroić wzdłuż,włożyć ponownie do formy, naponczować.Wyłożyć krem, wyrównać, przykryć drugą częścią biszkoptu.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać mleko,masło.Polać wierzch ciasta,wyrównać.Włożyć do lodówki, aby ciasto stężało.Pokroić,udekorować kleksem z bitej śmietany.SMACZNEGO


                                                     





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz