niedziela, 7 września 2014

serowe knedle ze śliwkami

skład:                                                                                                           

ciasto

250 g twarogu
1 szkl. mąki typ 450 oraz niewielka ilość do podsypania ciasta
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 jajko

nadzienie
  
0,5 kg śliwek, umytych, pozbawionych pestek, przekrojonych na pół(małe węgierki)
niewielka ilość cukru


dodatkowo:
cynamon
trochę masła do polania knedli


wykonanie:


Do miski wrzucamy twaróg, mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier puder oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy rulon o średnicy 5 cm, a następnie kroimy go na grube plastry.
Umyte połówki śliwek od środka posypujemy cukrem i cynamonem, śliwki składamy posypanymi częściami do siebie i zawijamy w kawałek ciasta, tak żeby ciasto całkowicie przykryło śliwkę. Tak przygotowane knedle gotujemy w gotującej, osolonej wodzie około 7-10 minut (czas gotowania zależy od wielkości knedli)Ugotowane knedle hartujemy pod zimną wodą.Z podanych proporcji wychodzi 10 knedli.Podajemy je polane masłem i posypane cukrem z cynamonem.Można też z jogurtem naturalnym,gęstą śmietaną lub serkiem homogenizowanym.SMACZNEGO


                                       
               

                       
                           
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz