skład:
ciasto
250 g twarogu
1 szkl. mąki typ 450 oraz niewielka ilość do podsypania ciasta
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
nadzienie
0,5 kg śliwek, umytych, pozbawionych pestek, przekrojonych na pół(małe węgierki)
niewielka ilość cukru
dodatkowo:
cynamon
trochę masła do polania knedli
wykonanie:
Do miski wrzucamy twaróg, mąkę, dodajemy
szczyptę soli, cukier puder oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy
do momentu uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Wyrobione ciasto
przekładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy
rulon o średnicy 5 cm, a następnie kroimy go na grube plastry.
Umyte połówki śliwek od środka
posypujemy cukrem i cynamonem, śliwki składamy posypanymi częściami do
siebie i zawijamy w kawałek ciasta, tak żeby ciasto całkowicie przykryło
śliwkę. Tak przygotowane knedle gotujemy w gotującej, osolonej wodzie
około 7-10 minut (czas gotowania zależy od wielkości knedli)Ugotowane knedle hartujemy pod zimną wodą.Z podanych proporcji wychodzi 10 knedli.Podajemy je polane masłem i posypane cukrem z cynamonem.Można też z jogurtem naturalnym,gęstą śmietaną lub serkiem homogenizowanym.SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz