środa, 10 września 2014

gołąbki ukraińskie

skład:          

 farsz:                                                                    
                                                                     
1 kg.ziemniaków                                                 
1 duża cebula
2-3 łyżki masła
60 dkg.grzybów  np.pieczarek                                                   
1 jajko                                                       
majeranek,sól,pieprz
                                                                      

ponadto:

średnia główka kapusty                                                   
ok.1 litr rosołu
ketchup albo sos grzybowy co kto lubi.

wykonanie:

Ziemniaki obrać ze skórki,umyć,zetrzeć na tarce(jak na placki ziemniaczane)Odcisnąć z wody,wodę z wierzchu wylać ,a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do ziemniaków.Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle.Grzyby oczyścić,opłukać,pokroić dodać do zrumienionej cebuli i wymieszać. Dodać sól,pieprz i dusić około 20 min.Ostudzić,dodać do nich starte ziemniaki,jajko i majeranek. Przyprawić do smaku i wymieszać.Kapustę obrać z zewnętrznych liści i wykroić głąb.Umyć włożyć do garnka z gotującą,osoloną wodą.Następnie z kapusty zdejmować stopniowo mięknące liście i ostudzić.Na liście kapusty kłaść po około 1,5 łyżki farszu.liście składać do wewnątrz i rolować.Do dużego garnka włożyć gołąbki zalać gorącym rosołem(może być z kostki)Dusić pod przykryciem około 60 min.Z podanych składników wychodzi ok 16 gołąbków.Podawać z ketchupem lub sosem grzybowym   SMACZNEGO.


                                                         








4 komentarze:

  1. uwielbiam takie golabki ,moja Mama takie robila .Pysznosci . Musze sie zebrac i zrobic. Ochoty mi narobilas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażynko, będę robić i próbować ! One aż do mnie mówią .....

    OdpowiedzUsuń