składniki:
puszka masy makowej(850g)
10 dkg masła
5 jajek
80 dkg jabłek
8 łyżek grysiku
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg cukru
20 szt.herbatników
50 g.twardej czekolady
masa sernikowa:
250g jogurtu typu greckiego
400g.serka waniliowego
380 ml.śmietany 30 %
2 galaretki cytrynowe
łyżka płaska cukru pudru
wykonanie:
Białka oddzielić.Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem.Dodać masę makową,proszek do pieczenia,grysik.Całość miksować.Jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać do masy makowej Wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę.Dodać do masy,delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę do pieczenia (26x40)wysmarować tłuszczem,ułożyć herbatniki.Wlać masę,wyrównać.Piec w temp.180 st.-50-60 min.Ostudzić.Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać stopniowo zimny serek waniliowy,jogurt grecki,ciągle miksując.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić. Dodać do masy serowej ciągle mieszając.Wylać na ostudzony mak,wyrównać.Wstawić na noc do lodówki.Zetrzeć na drobnej tarce trochę twardej czekolady,posypać wierzch ciasta.
SMACZNEGO
Bardzo fajny przepis na makowiec. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń