poniedziałek, 5 stycznia 2015

makowiec z jabłkami i masą sernikową

składniki:

puszka masy makowej(850g)
10 dkg masła                                                            
5 jajek
80 dkg jabłek
8 łyżek grysiku
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg cukru
20 szt.herbatników
50 g.twardej czekolady


masa sernikowa:

250g jogurtu typu greckiego
400g.serka waniliowego
380 ml.śmietany 30 %
2 galaretki cytrynowe
łyżka płaska cukru pudru



wykonanie:

Białka oddzielić.Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem.Dodać masę makową,proszek do pieczenia,grysik.Całość miksować.Jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać do masy makowej Wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę.Dodać do masy,delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę do pieczenia (26x40)wysmarować tłuszczem,ułożyć herbatniki.Wlać masę,wyrównać.Piec w temp.180 st.-50-60 min.Ostudzić.Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać stopniowo zimny serek waniliowy,jogurt grecki,ciągle miksując.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić. Dodać do masy serowej ciągle mieszając.Wylać na ostudzony mak,wyrównać.Wstawić na noc do lodówki.Zetrzeć na drobnej tarce trochę twardej czekolady,posypać wierzch ciasta.
SMACZNEGO

 
                                          
  


1 komentarz: