składniki:
ciasto:
2,5 szkl.mąki
1 szkl.mleka
1 szkl.wody gazowanej
2 jajka
1/2 małego cukru waniliowego
szczypta soli
nadzienie:
6 dużych dojrzałych bananów podzielić wzdłuż lub małe w całości,można też pokroić w plasterki,ale lepiej się zawija całe.
3 łyżki masła
cynamon lub przyprawa do piernika
trochę cukru(w/g uznania)
50g czekolady
trochę śmietany
wykonanie:
Składniki na ciasto połączyć,dobrze wymieszać ,aby nie było grudek.Pozostawić na około 15 minut, aby ciasto dobrze się połączyło.Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.Smażyć na rozgrzanej ceramicznej patelni(bez tłuszczu)do zrumienienia z obu stron.Ciasto wylewać partiami i rozprowadzać po całej patelni,tak aby naleśniki były cienkie.Czynność powtarzać do skończenia masy.Banany obrać ze skórek,jeżeli są duże to przekroić wzdłuż.Na patelni stopić masło,ułożyć banany,posypać cukrem,cynamonem.Podpiekać pod przykryciem z obu stron,aż cukier się karmelizuje i banany zmiękną.Układać na gorących naleśnikach i zwijać w rulon.Polać roztopioną czekoladą.Jeżeli czekolada jest za gęsta,można dodać trochę słodkiej śmietany.Wymieszać z roztopioną czekoladą i polać.Czas wykonania ok 30 min.Ilość porcji ok 10-12 naleśników.
SMACZNEGO
Uwielbiam naleśniki:) u mnie na blogu niebawem przepis na słodkie i wytrawne naleśniki") Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa pewno zajrzę,dzięki za odwiedzinki.Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń