składniki:
0,5 kg wędzonych żeberek
40-50 dkg kiszonej kapusty
marchew
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
5 ziemniaków
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 łyżki mąki pszennej
sól,pieprz,majeranek,vegeta
*3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(opcjonalnie)
wykonanie:
Do większego garnka włożyć żeberka,kapustę(nie płukać kapusty)zalać wodą ok.2,5-3 litry.Dodać przyprawy.Gotować na małym ogniu około pół godziny.Warzywa pokroić w kostkę,dołożyć do zupy. Dalej gotować.Kiedy żeberka będą miękkie wyjąć z zupy,pokroić,wrzucić ponownie.Na suchą gorącą patelnię wsypać dwie łyżki mąki.Przyrumienić,wlać trochę wywaru z zupy,rozprowadzić mąkę ,aby nie było grudek.Zasmażkę wlać do zupy.Całość chwilę pogotować,aż zasmażka się dobrze połączy z wywarem.Kiedy kapusta i warzywa są miękkie zupa jest gotowa.Całość odstawić na 15 min.aby zupa odpoczęła i nabrała smaku.Kapuśniak można zaprawić koncentratem pomidorowym,aby bardziej zakwasić zupę.Czas gotowania ok.50 min.Ilość porcji dla 5-6 osób
SMACZNEGO
Mniam, mniam:) Zapraszam do mnie. Kocham gotować i kocham jeść:)
OdpowiedzUsuńA u mnie dziś był kapuśniak, tylko zamiast żeberek dałam kawał karkówki z kością i wędzone kości. Mniam
OdpowiedzUsuńNa pewno był smaczny.Kapuśniak to bardzo smaczna zupa,chociaż niektórzy uważają inaczej,ale nie wiedzą co tracą.Dziękuję za odwiedzinki i zapraszam częściej :)
Usuń