poniedziałek, 12 stycznia 2015

pizza z pieczarkami



składniki:
                                                

 2,5 szkl.mąki pszennej
ok.1/2 szkl.ciepłej wody
5 dkg.drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 szkl.oleju
80 dkg.pieczarek
2 cebule(duże)
kawałek żółtego sera
ketchup w/g upodobania


*Jeżeli lubimy gruby spód ciasta to dodajemy jeszcze jedną szklankę mąki,zwiększamy olej do 1/2 szkl.
wodę do 1 szkl.Pieczemy ok.60 min.
Przed włożeniem do pieca odstawiamy pizze w ciepłe miejsce na 20 min.do wyrośnięcia.

                                                                  





wykonanie:


Do miski wsypać szklankę mąki, sól, cukier, pokruszyć drożdże,dodać ciepłą wodę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok.30 min.Pieczarki umyć,osuszyć.Pokroić wrzucić na suchą patelnię, odparować wodę. Cebule obrać,pokroić,zeszklić na gorącym oleju,dodać do pieczarek.Dusić chwilę, posolić,popieprzyć.Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą część mąki, olej,wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części,wychodzą dwie pizze. Wylepić wysmarowane tłuszczem blaszki (28cm). Smarujemy ketchupem wykładamy pieczarki,posypujemy tartym żółtym serem,skrapiamy lekko ketchupem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 st.-40 min.Czas wykonania ok.70 minut.Ilość porcji 2-3 osoby jedna pizza.
SMACZNEGO

                                                    


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz