piątek, 23 stycznia 2015

schab w kiszonej kapuście


składniki:

                                                   
 3 kotlety schabowe(lub w/g potrzeby)
70 dkg kapusty kiszonej
100ml.śmietany 30%
1 cebula(duża)
ziele angielskie,liście laurowe,maggi
łyżka masła






wykonanie:


Kapustę wypłukać,aby nie była kwaśna.Zalać wodą,wrzucić ziele angielskie,liść laurowy ,posolić , popieprzyć,dodać maggi.Ugotować do miękkości.Cebulę pokroić w kostkę,zeszkilć na maśle,dodać do kapusty.Wymieszać.Kapusta ma być gotowa do spożycia.Jeżeli potrzeba doprawić przyprawami. Schab umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,rozbić.Doprawić solą i pieprzem,najlepiej wcześniej, aby przyprawy przeszły do mięsa.Na gorącą patelnię wrzucić pół łyżeczki masła,przesmażyć schab, po minucie z każdej strony.Aby pory mięsa się zamknęły i mięso pozostało soczyste.Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę ugotowanej kapusty.Na to ułożyć kotlety i przykryć resztą kapusty.Polać śmietaną.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec beż przykrycia w temp.190 stopni-50 minut.Czas wykonania potrawy,zależy od czasu gotowania kapusty do miękkości ok.1,5 godz.Ilość porcji 3
SMACZNEGO



                                              


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz