składniki:
300g makaronu spaghetti
mały brokuł(podzielony na różyczki)
2 ząbki czosnku(utarte)
4 jajka
70g sera Parmezan(drobno startego i
kawałek do dekoracji)
250 ml.śmietany 30%
80g.salami(pokrojone w paski)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
szczypta gałki muszkatołowej
sól,pieprz,papryka czerwona słodka
wykonanie:
W rondelku zagotować litr wody,doprawić ją łyżką cukru i łyżeczką soli.Wrzucić na gotującą wodę brokuły(30 sekund)Odcedzić i zahartować zimną wodą.Przestudzonego brokuła odsączyć na ręczniku papierowym.W rondelku na połowie oliwy lekko podsmażyć czosnek(1 min.)Wlać śmietankę i na małym ogniu zagotować.Wsypać parmezan,doprawić gałką muszkatołową,solą,pieprzem.Po około 5-7 minutach sos zgęstnieje.Na kilku kroplach oliwy podsmażyć salami,aż będzie chrupiące(3-4min) Zdjąć wędlinę i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.Na tej samej patelni posadzić jajka, usmażyć aż się zetną.Przyprawić solą,pieprzem,papryką.Makaron ugotować w/g.przepisu producenta
Gorący makaron przełożyć do sosu,wlać trochę wody z gotowania makaronu(ok.70 ml)Wymieszać.
Wyłożyć na talerz,ozdobić brokułami,salami i kawałkami parmezanu struganymi obieraczką.Czas przygotowania,to czas gotowania makaronu.Ilość porcji dla 4 osób.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz