niedziela, 11 stycznia 2015

zupa krem z jarzyn

składniki:
 

2 marchewki(duże)
1 korzeń pietruszki(duży)                  
 4 pieczarki
2 cebule
kawałek pora
2 ząbki czosnku
kawałek selera
4 ziemniaki(średnie)
kawałek włoskiej kapusty
1,5 l.bulionu
sól,pieprz,gałka muszkatołowa,kurkuma
nasiona dyni lub słonecznika
olej rzepakowy
groszek ptysiowy lub grzanki
śmietana 30% - opcjonalnie


wykonanie:


Jarzyny myjemy,kroimy w kostkę.Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem cebulę, por, czosnek. Smażymy chwilę.Dodajemy resztę warzyw.Dusimy aż zmiękną.Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy przesmażone jarzyny.Przyprawiamy solą,pieprzem,gałką muszkatołową,kurkumą. Gotujemy do miękkości.Miksujemy.Zupę można doprawić śmietaną.Na suchej patelni prażymy nasiona.Można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami czosnkowymi,posypane prażonymi nasionami dyni lub słonecznika.Gęstość zupy regulujemy dolewając bulionu lub wody.Czas wykonania ok.40 min.Ilość porcji ok.4-5.
SMACZNEGO

                                          



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz