poniedziałek, 5 stycznia 2015

kapusta czerwona

składniki:


główka czerwonej kapusty(1,5 kg)    1cebula(średnia)
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka miodu lub cukru
sok z 1/2 cytryny lub ocet winny
1-2 liście laurowe
5 goździków
sól,pieprz



wykonanie:


Kapustę pokroić,zalać wodą,posolić,obgotować do miękkości,odcedzić.Cebulę obrać,pokroić w kostkę,zeszklić(nie rumienić)na gorącym oleju.Dodać do kapusty.Dusić kilka minut,regularnie mieszając.Dodać sól, pieprz,dżem,miód i sok z cytryny.Dobrze wymieszać,dusić chwilę.Odstawić do "przegryzienia smaków"na 15 min.Czas przygotowania ok.45 min.Ilość porcji ok.4-6 osób
SMACZNEGO


                                                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz