czwartek, 15 stycznia 2015

duszona kapusta włoska z pieczarkami

składniki:


1 średnia kapusta włoska(1,5 kg) 
1kg.pieczarek
1 duża cebula(20 dkg)
400g.pomidorów w puszce(krojone) sól,pieprz, majeranek, tymianek, koperek
przyprawa w płynie Maggi




wykonanie:


Kapustę włoską opłukać,osuszyć i pokroić.Ugotować"al dente",odcedzić.Pieczarki opłukać pokroić w plasterki.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Teflonową patelnię rozgrzać,przełożyć cebulę,zeszklić. Dodać pieczarki,odparować płyn.Smażyć bez tłuszczu,a następnie przełożyć do kapusty.Pomidory w puszce razem sokiem wlać do kapusty.Wszystko razem wymieszać,dusić pod przykryciem ok 10 min
Posolić,popieprzyć,dodać maggi,majeranek,tymianek,koperek.Wymieszać.Odstawić na parę minut do połączenia smaków.Podawać na ciepło z pieczonymi ziemniakami i kurczakiem,lub w/g uznania.
Czas wykonania ok40 min.Ilość porcji 4-6.
SMACZNEGO

                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz