sobota, 15 listopada 2014

łazanki z kapustą kiszoną i grzybami

skladniki:
                                                

 1/2 kg.kiszonej kapusty
2 cebule
grzyby suszone(kilka)
sól,pieprz
olej do podsmażenia
20 dkg.makaronu "łazanki"







wykonanie:

 Grzyby wcześniej namoczyć w wodzie,odstawić aby zmiękły. Kapustę kiszoną,jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać w zimnej wodzie ,odcisnąć,drobno pokroić.Zalać wodą z pod moczenia grzybów i jeżeli jest mało,dodać wody przegotowanej.Dorzucić pokrojone drobno grzyby,gotować do  miękkości kapusty,odcedzić.Na dużej patelni rozgrzać olej,dodać pokrojona w kostkę cebulę, zeszklić włożyć ugotowaną kapustę z grzybami,doprawić solą i obficie świeżo zmielony pieprzem.Wszystko chwilę przesmażyć.Makaron ugotować w/g przepisu al dente,dodać przesmażoną kapustę,wymieszać. Jeżeli potrzeba doprawić solą pieprzem.Odstawić na chwilę do połączenia smaków.
SMACZNEGO  

                                         
                                     

2 komentarze:

  1. przyznam się,że nie przepadam za typowo polską kuchnią,jak dla mnie jest zbyt ciężka i tłusta. Alee za to łazanki uwielbiam:)
    Przy okazji nominowałam Cię do liebster blog award ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję,pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń