sobota, 31 stycznia 2015

karczek pieczony

składniki:
 
1,5kg.karczku(lub szynki,łopatki,schabu)
2 łyżki ostrej musztardy rosyjskiej                          
 3 łyżki miodu
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 szkl.oleju rzepakowego
1/3 szkl.wody przegotowanej(zimnej)

dodatkowo: rękaw do pieczenia




 















pieczona szynka


wykonanie:

Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Wszystkie przyprawy wymieszać razem.Zalać olejem i wodą.Mięso natrzeć marynatą.Włożyć do naczynia,zalać pozostałą marynatą.Przykryć folią,aby nie obeschło.Wstawić na trzy dni do lodówki,aby nasiąkło smakami.Przewracając co jakiś czas.Po tym czasie wyjąć,owinąć grubą nicią,formując owalny kształt(lepiej się kroi po upieczeniu)Mięso szybko obsmażyć z każdej strony na gorącym tłuszczu(będzie w środku soczyste)Włożyć do rękawa do pieczenia.W naczyniu żaroodpornym wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w 200 st-1,5 godz.Pod koniec pieczenia ok.20 min.rozciąć rękaw,aby mięso się przyrumieniło.Wyjąć z piekarnika.  Pozostawić aby odpoczęło i ostygło.Zdjąć nić,owinąć w folię aluminiową.Włożyć do lodówki,aby stężało.Podawać pokrojony w plasterki do kanapek zamiast wedliny.
SMACZNEGO

                                                     

środa, 28 stycznia 2015

naleśniki z bananami i czekoladą

składniki:
                                                                                
ciasto:

2,5 szkl.mąki
1 szkl.mleka
1 szkl.wody gazowanej
2 jajka
1/2 małego cukru waniliowego
szczypta soli

nadzienie:

6 dużych dojrzałych bananów podzielić wzdłuż lub małe w całości,można też pokroić w plasterki,ale lepiej się zawija całe.
3 łyżki masła
cynamon lub przyprawa do piernika
trochę cukru(w/g uznania)
50g czekolady
trochę śmietany


wykonanie:


Składniki na ciasto połączyć,dobrze wymieszać ,aby nie było grudek.Pozostawić na około 15 minut, aby ciasto dobrze się połączyło.Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.Smażyć na rozgrzanej ceramicznej patelni(bez tłuszczu)do zrumienienia z obu stron.Ciasto wylewać partiami i rozprowadzać po całej patelni,tak aby naleśniki były cienkie.Czynność powtarzać do skończenia masy.Banany obrać ze skórek,jeżeli są duże to przekroić wzdłuż.Na patelni stopić masło,ułożyć banany,posypać cukrem,cynamonem.Podpiekać pod przykryciem z obu stron,aż cukier się karmelizuje i banany zmiękną.Układać na gorących naleśnikach i zwijać w rulon.Polać roztopioną czekoladą.Jeżeli czekolada jest za gęsta,można dodać trochę słodkiej śmietany.Wymieszać z roztopioną czekoladą i polać.Czas wykonania ok 30 min.Ilość porcji ok 10-12 naleśników.
SMACZNEGO

                                         


wtorek, 27 stycznia 2015

kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami

składniki:
                                                                                                
                                                                                           
0,5 kg wędzonych żeberek  
40-50 dkg kiszonej kapusty
marchew
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
5 ziemniaków
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 łyżki mąki pszennej
sól,pieprz,majeranek,vegeta

*3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(opcjonalnie)


wykonanie:


Do większego garnka włożyć żeberka,kapustę(nie płukać kapusty)zalać wodą ok.2,5-3 litry.Dodać przyprawy.Gotować na małym ogniu około pół godziny.Warzywa pokroić w kostkę,dołożyć do zupy. Dalej gotować.Kiedy żeberka będą miękkie wyjąć z zupy,pokroić,wrzucić ponownie.Na suchą gorącą patelnię wsypać dwie łyżki mąki.Przyrumienić,wlać trochę wywaru z zupy,rozprowadzić mąkę ,aby nie było grudek.Zasmażkę wlać do zupy.Całość chwilę pogotować,aż zasmażka się dobrze połączy z wywarem.Kiedy kapusta i warzywa są miękkie zupa jest gotowa.Całość odstawić na 15 min.aby zupa odpoczęła i nabrała smaku.Kapuśniak można zaprawić koncentratem pomidorowym,aby bardziej zakwasić zupę.Czas gotowania ok.50 min.Ilość porcji dla 5-6 osób
SMACZNEGO

    

                                            


piątek, 23 stycznia 2015

schab w kiszonej kapuście


składniki:

                                                   
 3 kotlety schabowe(lub w/g potrzeby)
70 dkg kapusty kiszonej
100ml.śmietany 30%
1 cebula(duża)
ziele angielskie,liście laurowe,maggi
łyżka masła






wykonanie:


Kapustę wypłukać,aby nie była kwaśna.Zalać wodą,wrzucić ziele angielskie,liść laurowy ,posolić , popieprzyć,dodać maggi.Ugotować do miękkości.Cebulę pokroić w kostkę,zeszkilć na maśle,dodać do kapusty.Wymieszać.Kapusta ma być gotowa do spożycia.Jeżeli potrzeba doprawić przyprawami. Schab umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,rozbić.Doprawić solą i pieprzem,najlepiej wcześniej, aby przyprawy przeszły do mięsa.Na gorącą patelnię wrzucić pół łyżeczki masła,przesmażyć schab, po minucie z każdej strony.Aby pory mięsa się zamknęły i mięso pozostało soczyste.Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę ugotowanej kapusty.Na to ułożyć kotlety i przykryć resztą kapusty.Polać śmietaną.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec beż przykrycia w temp.190 stopni-50 minut.Czas wykonania potrawy,zależy od czasu gotowania kapusty do miękkości ok.1,5 godz.Ilość porcji 3
SMACZNEGO



                                              


 

środa, 21 stycznia 2015

sernik na zimno

składniki:
                                                                              
  
 1kg.sera(z wiaderka)           
1 puszka ananasa
250g sera mascarpone
1 cukier waniliowy(mały)
1/2szkl.cukru pudru
4 łyżki żelatyny
3-4 galaretki cytrynowe
1 opakowanie biszkoptów
dżem ciemny(kilka łyżeczek)



wykonanie:


Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl.gorącej wody.Wystudzić.Sery wymieszać mikserem,dodać cukier puder,cukier waniliowy,zimną żelatynę.Wszystko zmiksować.Masę wylać na rozłożone w tortownicy(24 cm) biszkopty.Wyrównać.Wstawić do lodówki na 1 godz.do stężenia sera.Galaretki rozpuszczamy w 750 ml.gorącej wody.Studzimy.Na masę serową wykładamy ananasy.Do środka każdego krążka dajemy trochę dżemu,zalewamy zimną galaretką,Wstawiamy do lodówki,aż całość stężeje.
SMACZNEGO

                               
                                       

wtorek, 20 stycznia 2015

zupa jarzynowa ze śmietaną

składniki:
 

1,5l.bulionu                                     
100 ml.śmietany 30%
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera(korzeń)
1/2 brokuła(małego)
kilka różyczek kalafiora
kawałek pora
2 liście kapusty włoskiej
 natka pietruszki
sól,pieprz,maggi



wykonanie:


Warzywa umyć,pokroić w kostkę.Brokuł,kalafior w różyczki.Do garnka wlać bulion,zagotować. Wrzucić ziemniaki,marchew,gotować chwilę.Dołożyć pozostałe warzywa, posolić, popieprzyć. Gotować ok.15-20 minut.Warzywa nie mogą być rozgotowane.Do kubeczka ze śmietaną,wlać trochę gorącego wywaru,zahartować śmietanę.Dodać do zupy,wymieszać.Całość zagotować.Posypać natką pietruszki.Czas przygotowania ok.40 min.Ilość porcji 4-5
SMACZNEGO

                                        


niedziela, 18 stycznia 2015

babka piaskowa

skladniki:
                                                                                        


4 jajka
1 szkl.cukru
1 szkl.mąki pszennej
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
1 łyżka kakao
dowolny aromat(kilka kropel)





wykonanie:


Całe jajka ubić do białości z cukrem.Dodać przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia.  Wszystko wymieszać.Wlać stopniowo roztopioną,wystudzoną margarynę,aromat.Wymieszać.Do wysmarowanej tłuszczem blaszki wylać 2/3 masy.Do pozostałej dodać kakao,wylać na jasne ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180stopni-50 minut.
SMACZNEGO
                               


                                               

piątek, 16 stycznia 2015

spaghetti z brokułami,salami i jajkiem sadzonym

składniki:

                                                           
300g makaronu spaghetti                
mały brokuł(podzielony na różyczki)
2 ząbki czosnku(utarte)
4 jajka
70g sera Parmezan(drobno startego i
kawałek do dekoracji)
250 ml.śmietany 30%
80g.salami(pokrojone w paski)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
szczypta gałki muszkatołowej
sól,pieprz,papryka czerwona słodka


wykonanie:


W rondelku zagotować litr wody,doprawić ją łyżką cukru i łyżeczką soli.Wrzucić na gotującą wodę brokuły(30 sekund)Odcedzić i zahartować zimną wodą.Przestudzonego brokuła odsączyć na ręczniku papierowym.W rondelku na połowie oliwy lekko podsmażyć czosnek(1 min.)Wlać śmietankę i na małym ogniu zagotować.Wsypać parmezan,doprawić gałką muszkatołową,solą,pieprzem.Po około 5-7 minutach sos zgęstnieje.Na kilku kroplach oliwy podsmażyć salami,aż będzie chrupiące(3-4min) Zdjąć wędlinę i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.Na tej samej patelni posadzić jajka, usmażyć aż się zetną.Przyprawić solą,pieprzem,papryką.Makaron ugotować w/g.przepisu producenta
Gorący makaron przełożyć do sosu,wlać trochę wody z gotowania makaronu(ok.70 ml)Wymieszać.
Wyłożyć na talerz,ozdobić brokułami,salami i kawałkami parmezanu struganymi obieraczką.Czas przygotowania,to czas gotowania makaronu.Ilość porcji dla 4 osób.
SMACZNEGO

                                              

 

czwartek, 15 stycznia 2015

duszona kapusta włoska z pieczarkami

składniki:


1 średnia kapusta włoska(1,5 kg) 
1kg.pieczarek
1 duża cebula(20 dkg)
400g.pomidorów w puszce(krojone) sól,pieprz, majeranek, tymianek, koperek
przyprawa w płynie Maggi




wykonanie:


Kapustę włoską opłukać,osuszyć i pokroić.Ugotować"al dente",odcedzić.Pieczarki opłukać pokroić w plasterki.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Teflonową patelnię rozgrzać,przełożyć cebulę,zeszklić. Dodać pieczarki,odparować płyn.Smażyć bez tłuszczu,a następnie przełożyć do kapusty.Pomidory w puszce razem sokiem wlać do kapusty.Wszystko razem wymieszać,dusić pod przykryciem ok 10 min
Posolić,popieprzyć,dodać maggi,majeranek,tymianek,koperek.Wymieszać.Odstawić na parę minut do połączenia smaków.Podawać na ciepło z pieczonymi ziemniakami i kurczakiem,lub w/g uznania.
Czas wykonania ok40 min.Ilość porcji 4-6.
SMACZNEGO

                                         

środa, 14 stycznia 2015

gulasz z serc drobiowych

składniki:


400g serc drobiowych(kurczaka)                   
 1 średnia cebula
250ml bulionu drobiowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
sól,pieprz



wykonanie:


Serca oczyścić z żył,opłukać.Cebulę pokroić,zeszklić na gorącym oleju.Dodać serduszka.Podsmażyć około 5 minut.Całość zalać bulionem.Dodać liście laurowe,ziele angielskie,majeranek,sól, pieprz. Gotować pod przykryciem na małym ogniu,aż serca będą miękkie,uzupełnić wyparowany bulion.Do garnuszka wsypać mąkę,zalać zimną wodą,wymieszać tak.aby nie było grudek.Dodać do gulaszu, ciągle mieszając.Gotować kilka minut aż zgęstnieje.Jeżeli potrzeba przyprawić solą, pieprzem. Podawać z kaszą,ryżem,ziemniakami.
  Czas gotowania ok.40-50 min.Ilość porcji 2-3.
SMACZNEGO

                                            

poniedziałek, 12 stycznia 2015

pizza z pieczarkami



składniki:
                                                

 2,5 szkl.mąki pszennej
ok.1/2 szkl.ciepłej wody
5 dkg.drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 szkl.oleju
80 dkg.pieczarek
2 cebule(duże)
kawałek żółtego sera
ketchup w/g upodobania


*Jeżeli lubimy gruby spód ciasta to dodajemy jeszcze jedną szklankę mąki,zwiększamy olej do 1/2 szkl.
wodę do 1 szkl.Pieczemy ok.60 min.
Przed włożeniem do pieca odstawiamy pizze w ciepłe miejsce na 20 min.do wyrośnięcia.

                                                                  





wykonanie:


Do miski wsypać szklankę mąki, sól, cukier, pokruszyć drożdże,dodać ciepłą wodę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok.30 min.Pieczarki umyć,osuszyć.Pokroić wrzucić na suchą patelnię, odparować wodę. Cebule obrać,pokroić,zeszklić na gorącym oleju,dodać do pieczarek.Dusić chwilę, posolić,popieprzyć.Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą część mąki, olej,wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części,wychodzą dwie pizze. Wylepić wysmarowane tłuszczem blaszki (28cm). Smarujemy ketchupem wykładamy pieczarki,posypujemy tartym żółtym serem,skrapiamy lekko ketchupem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 st.-40 min.Czas wykonania ok.70 minut.Ilość porcji 2-3 osoby jedna pizza.
SMACZNEGO

                                                    


 

niedziela, 11 stycznia 2015

zupa krem z jarzyn

składniki:
 

2 marchewki(duże)
1 korzeń pietruszki(duży)                  
 4 pieczarki
2 cebule
kawałek pora
2 ząbki czosnku
kawałek selera
4 ziemniaki(średnie)
kawałek włoskiej kapusty
1,5 l.bulionu
sól,pieprz,gałka muszkatołowa,kurkuma
nasiona dyni lub słonecznika
olej rzepakowy
groszek ptysiowy lub grzanki
śmietana 30% - opcjonalnie


wykonanie:


Jarzyny myjemy,kroimy w kostkę.Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem cebulę, por, czosnek. Smażymy chwilę.Dodajemy resztę warzyw.Dusimy aż zmiękną.Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy przesmażone jarzyny.Przyprawiamy solą,pieprzem,gałką muszkatołową,kurkumą. Gotujemy do miękkości.Miksujemy.Zupę można doprawić śmietaną.Na suchej patelni prażymy nasiona.Można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami czosnkowymi,posypane prażonymi nasionami dyni lub słonecznika.Gęstość zupy regulujemy dolewając bulionu lub wody.Czas wykonania ok.40 min.Ilość porcji ok.4-5.
SMACZNEGO

                                          



poniedziałek, 5 stycznia 2015

kapusta czerwona

składniki:


główka czerwonej kapusty(1,5 kg)    1cebula(średnia)
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka miodu lub cukru
sok z 1/2 cytryny lub ocet winny
1-2 liście laurowe
5 goździków
sól,pieprz



wykonanie:


Kapustę pokroić,zalać wodą,posolić,obgotować do miękkości,odcedzić.Cebulę obrać,pokroić w kostkę,zeszklić(nie rumienić)na gorącym oleju.Dodać do kapusty.Dusić kilka minut,regularnie mieszając.Dodać sól, pieprz,dżem,miód i sok z cytryny.Dobrze wymieszać,dusić chwilę.Odstawić do "przegryzienia smaków"na 15 min.Czas przygotowania ok.45 min.Ilość porcji ok.4-6 osób
SMACZNEGO


                                                 

makowiec z jabłkami i masą sernikową

składniki:

puszka masy makowej(850g)
10 dkg masła                                                            
5 jajek
80 dkg jabłek
8 łyżek grysiku
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg cukru
20 szt.herbatników
50 g.twardej czekolady


masa sernikowa:

250g jogurtu typu greckiego
400g.serka waniliowego
380 ml.śmietany 30 %
2 galaretki cytrynowe
łyżka płaska cukru pudru



wykonanie:

Białka oddzielić.Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem.Dodać masę makową,proszek do pieczenia,grysik.Całość miksować.Jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać do masy makowej Wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę.Dodać do masy,delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę do pieczenia (26x40)wysmarować tłuszczem,ułożyć herbatniki.Wlać masę,wyrównać.Piec w temp.180 st.-50-60 min.Ostudzić.Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać stopniowo zimny serek waniliowy,jogurt grecki,ciągle miksując.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić. Dodać do masy serowej ciągle mieszając.Wylać na ostudzony mak,wyrównać.Wstawić na noc do lodówki.Zetrzeć na drobnej tarce trochę twardej czekolady,posypać wierzch ciasta.
SMACZNEGO