środa, 3 grudnia 2014

zupa krem z pieczarek

składniki:

                                                            60dkg.pieczarek                                
2 średnie cebule
sól,pieprz
łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
ok.1l.bulionu(może być z kostki)






wykonanie:

Pieczarki oczyścić,pokroić w grube plasterki.Cebulę pokroić w półplasterki.W rondlu rozpuścić masło,udusić na nim cebulę.Następnie na patelni podsmażyć na maśle pieczarki.Dodać do cebuli. Wlać bulion(tyle aby przykryć grzyby) i gotować 20 min.Na koniec zmiksować,doprawić solą, pieprzem,cukrem i sokiem z cytryny.W razie potrzeby dolać bulionu,aby otrzymać odpowiednią dla nas konsystencję.Można dosmaczyć śmietaną.Podawać z łazankami,grzankami z chleba lub bułki albo z groszkiem ptysiowym.Ilość porcji dla 4-5 osób.Czas przygotowania ok.50 min.
SMACZNEGO


                                  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz