piątek, 5 grudnia 2014

wigilijna zupa rybna

składniki:                                                                                                                                             
2 l.wywaru z warzyw
ok.700 g.filetów z ryby(mintaja,morszczuka,pangi itp)
1 łyżka mąki,
sól,pieprz czarny,gałka muszkatołowa 
natka pietruszki






wykonanie:

 Do garnka wlewamy 2 l.wody wrzucamy obrane warzywa(marchew,pietruszkę,seler,por)Solimy i gotujemy do miękkości warzyw.Wyjmujemy ugotowane warzywa.Rybę kroimy w paseczki, wkładamy do gorącego wywaru. Gotujemy 20 min.na małym ogniu.Mąkę mieszamy w garnuszku z niewielką ilością zimnej wody,wlewamy ją do wrzątku ciągle mieszając zupę.Gdy się zagotuje dodajemy pieprz,gałkę muszkatołową,dosalamy.Posypujemy posiekaną natką pietruszki.Odstawiamy na chwilę do połączenia smaków.Tę zupę można podawać także z łazankami.Ilość porcji dla 4-5  osób. Czas wykonania ok.45 min.
SMACZNEGO

                                           

4 komentarze:

  1. Wbrew pozorom,ta zupa mimo że rybna to naprawdę dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do zrobienia.Pozdrawiam serdecznie :))

      Usuń