składniki:
2 l.wywaru z warzyw
ok.700 g.filetów z ryby(mintaja,morszczuka,pangi itp)
1 łyżka mąki,
sól,pieprz czarny,gałka muszkatołowa
natka pietruszki
wykonanie:
Do garnka wlewamy 2 l.wody wrzucamy obrane warzywa(marchew,pietruszkę,seler,por)Solimy i gotujemy do miękkości warzyw.Wyjmujemy ugotowane warzywa.Rybę kroimy w paseczki, wkładamy do gorącego wywaru. Gotujemy 20 min.na małym ogniu.Mąkę mieszamy w garnuszku z niewielką ilością zimnej wody,wlewamy ją do wrzątku ciągle mieszając zupę.Gdy się zagotuje dodajemy pieprz,gałkę muszkatołową,dosalamy.Posypujemy posiekaną natką pietruszki.Odstawiamy na chwilę do połączenia smaków.Tę zupę można podawać także z łazankami.Ilość porcji dla 4-5 osób. Czas wykonania ok.45 min.
SMACZNEGO
Napewno pyszna, lubię takie zupki
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom,ta zupa mimo że rybna to naprawdę dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do zrobienia.Pozdrawiam serdecznie :))
Usuń