niedziela, 28 grudnia 2014

śledzie z ananasami w sosie curry

składniki:
                                                                                                       

6 śledzi matiasy
mały jogurt typu  greckiego            
 3-4 łyżki majonezu
1 łyżeczka curry
szczypta cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu winnego
1/2 puszki pokrojonego ananasa


dodatkowo:

1/2 cytryny(skropić sokiem wymoczone śledzie)


wykonanie:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie około 2 godz.Odcedzić,osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny,odstawić na chwilę.Filety pokroić na małe kawałki.Wszystkie składniki wymieszać,dodać pokrojone śledzie.Odstawić na całą noc do lodówki w celu połączenia smaków.
Czas wykonania razem z moczeniem ok 2,5 godz.Ilość porcji ok 4-5 osób.SMACZNEGO

                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz