niedziela, 28 grudnia 2014

śledzie z burakiem w sosie jogurtowym

składniki:
 
1 kg.śledzi(matiasy)                         
 1 gotowany burak(średni)
1 jabłko
2 ząbki czosnku
średni jogurt grecki
3 łyżki majonezu
sok z cytryny
pieprz,cukier






wykonanie:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ok.2 godz.Odcedzić.Osuszyć papierowym ręcznikiem.Skropić sokiem z cytryny.Pokroić w kawałki.Ugotowany burak,jabłko,czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach.Jogurt wymieszać z majonezem,dodać pieprz,cukier,startego buraka,jabłko,czosnek, pokrojone śledzie.Wszystko wymieszać.Odstawić do lodówki na całą noc.Czas przygotowania razem z moczeniem ok 2,5 godz.Ilość porcji ok.5-7
SMACZNEGO

                                                      


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz