niedziela, 28 grudnia 2014

śledzie z cebulą w miodzie

składniki:
                                                  

1 kg.filetów śledziowych (matiasy) 
1/3 szkl.oleju
1/3 szkl.przegotowanej wody(wystudzonej)
1/3 szkl.octu 10%
3 łyżki płynnego miodu
3 duże cebule
słoiczek 30% koncentratu pomidorowego
sok z cytryny(do skropienia filetów śledziowych)



wykonanie:


 Śledzie zalać zimną wodą,moczyć ok.2 godz.Odlać,wysuszyć papierowym ręcznikiem.Skropić sokiem z cytryny.Wodę,ocet,miód wymieszać,podgrzać,aby się połączyły.Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na patelni na odrobinie oleju.Dodać koncentrat pomidorowy i podgrzaną zalewę octowo-miodowo-olejową.Wszystko zagotować,cały czas mieszając.Następnie wystudzić i do zimnej masy dodać pokrojone kawałki śledzi.Odstawić do lodówki na noc.Czas wykonania z moczeniem ok 2,5 godz.Ilość porcji dla 7-8 osób.SMACZNEGO

                                          




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz