sobota, 13 grudnia 2014

kopytka

składniki:
                                                   

1 kg.ugotowanych ziemniaków
2 jajka
2 szkl.mąki pszennej
2 łyżki niepełne mąki ziemniaczanej
 sól
łyżka oleju rzepakowego






 wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Ostudzić,dodać jajka i stopniowo mąki.Zagnieść elastyczne ciasto.Podzielić na sześć części.Uformować wałeczki grubości palca, obtacząjąc je w mące.Kroić na 2 cm.kawałki,lekko spłaszczając nożem.W dużym garnku zagotować posoloną wodę,wlać łyżkę oleju.Kopytka wrzucać partiami na gotującą się wodę.Gotować na małym ogniu do momentu wypłynięcia 2-3 minuty.Wyjmować łyżką cedzakową i podawać.Ilość porcji dla 4 osób.Czas przygotowania razem z gotowaniem i studzeniem ziemniaków ok.1,5 godz.Podawać z sosami.skwarkami,roztopionym masłem i cukrem lub w/g upodobania
SMACZNEGO

                                                 
                                             


                                            

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie kopytka !! mogłabym ich zjeść naprawdę dużo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem fanką kluchów,a kopytek w szczególności.Pozdrawiam :)

      Usuń