składniki:
ciasto:
1 szkl.mąki pszennej
4 łyżki oleju
5 łyżek ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
na wierzch:
60 dkg pieczarek
1 duża cebula
sól,pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego
tarty żółty ser
ketchup
wykonanie:
Do miski wsypać mąkę,sól.Dodać olej i ciepłą wodę.Ciasto wyrobić.Rozwałkować nadając okrągły kształt.Upiec na rozgrzanej patelni teflonowej o średnicy 24 cm.Czas pieczenia po ok.3 min z każdej strony.Cebulę przesmażyć na oleju,dodać pokrojone w plasterki pieczarki,doprawić sola, pieprzem. Dusić do miękkości pieczarek.Zdjąć pokrywkę,odparować wodę z pieczarek.Upieczony placek pizzy posmarować ulubionym ketchupem.Wyłożyć pieczarki,posypać tartym żółtym serem.Całość przekładamy na patelnię,przykrywamy pokrywką,stawiamy na ogniu i zapiekamy do momentu roztopienia sera(około 5 min.)Uważać,aby placek się nie przypalił.Polewamy ketchupem.Ilość porcji dla 2 osób.Czas przygotowania ok.30 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz