sobota, 13 grudnia 2014

pizza z patelni

składniki: 


ciasto: 

1 szkl.mąki pszennej                         
4 łyżki oleju
5 łyżek ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli



na wierzch:

60 dkg pieczarek
1 duża cebula
sól,pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego                                  
tarty żółty ser
ketchup







wykonanie:


Do miski wsypać mąkę,sól.Dodać olej i ciepłą wodę.Ciasto wyrobić.Rozwałkować nadając okrągły kształt.Upiec na rozgrzanej patelni teflonowej o średnicy 24 cm.Czas pieczenia po ok.3 min z każdej strony.Cebulę przesmażyć na oleju,dodać pokrojone w plasterki pieczarki,doprawić sola, pieprzem. Dusić do miękkości pieczarek.Zdjąć pokrywkę,odparować wodę z pieczarek.Upieczony placek pizzy posmarować ulubionym ketchupem.Wyłożyć pieczarki,posypać tartym żółtym serem.Całość przekładamy na patelnię,przykrywamy pokrywką,stawiamy na ogniu i zapiekamy do momentu   roztopienia sera(około 5 min.)Uważać,aby placek się nie przypalił.Polewamy ketchupem.Ilość porcji dla 2 osób.Czas przygotowania ok.30 minut.
SMACZNEGO

                                          


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz