środa, 3 grudnia 2014

dyniowa zapiekanka

składniki:


1 kg.obranej dyni                             
2duże cebule
30 dkg.białej kiełbasy(parzonej)
1 łyżeczka rozmarynu
 sól,pieprz
1oo ml.śmietany
100 g.żółtego sera
2 łyżki oleju rzepakowego
ketchup






wykonanie:

 Dynię obrać,pokroić w dużą kostkę.Cebulę obrać,pokroić w piórka,wrzucić na gorący olej, zeszklić. Dołożyć pokrojoną dynię.Smażyć aż dynia będzie miękka(ale nie rozpadająca się)Nie przykrywać pokrywką,płyn musi odparować.Z kiełbasy zdjąć skórę, pokroić w plasterki dołożyć do dyni. Wszystko lekko posolić,popieprzyć i przyprawić rozmarynem.Przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać śmietanką,posypać tartym żółtym serem.Polać ulubionym ketchupem.Zapiekać w 230 st.-30 min.Ilość porcji na 2-3 osoby.Czas przyrządzania ok.60 min.
SMACZNEGO

                                                      

                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz