niedziela, 28 grudnia 2014

śledziowa salsa

składniki:

1 kg.śledzi
80 dkg.pieczarek                               
 1/3 szkl.rodzynek
2-3 ogórki kiszone(duże)
2 duże cebule
1 marchew
2 ząbki czosnku
2 duże czerwone papryki
ketchup łagodny"Pudliszki'(średni,cały)
2 łyżki pasty pomidorowej 30 %
 pieprz,cukier,papryka słodka w proszku
1/2 szkl.oleju
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sok z cytryny

wykonanie:

 Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ok 2 godz.Odcedzić.Osuszyć papierowym ręcznikiem.Skropić sokiem z cytryny.Pokroić w kawałki.Rodzynki zalać gorącą wodą,wymoczyć aż zmiękną ok.1/2 godz Odcedzić.Marchew zetrzeć na dużych oczkach,pozostałe warzywa pokroić w średnią kostkę.Do garnka wlać olej,wrzucić pokrojone warzywa.Dusić kilka minut na małym ogniu aż zmiękną(nie mogą być rozgotowane)Dodać rodzynki,ziele angielskie,listki laurowe,przecier pomidorowy,ketchup, pieprz, cukier,paprykę w proszku.Wystudzić.Dodać pokrojone śledzie.Wymieszać.Wstawić do lodówki na całą noc do połączenia smaków.Czas wykonania razem z moczeniem ok,2,5 godz.Ilość porcji ok.8-10.
SMACZNEGO

                                                


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz