środa, 27 sierpnia 2014

pierogi ze szpinakiem i serem feta

                                                               składniki:
  
 ciasto:

4 szklanki mąki
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju
1 żółtko

farsz:

300 gram mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
200 gram sera feta
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
pieprz,sól
                                                                 
wykonanie:

W garnku rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,jak się zeszkli czosnek   i szpinak,smażymy. Dodajemy  białko które zostało nam z ciasta i 1 całe jajko . Energicznie mieszamy na gładką masę. Smażmy do momentu wyparowania wody, co chwilę mieszając. Gdy szpinak ostygnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy Doprawiamy  do smaku solą i pieprzem. 
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli,żółtkiem i olejem. Powoli dolewamy ciepłą wodę cały czas formując ciasto aż będzie elastyczne.Ciasto wałkujemy na grubość około 2 milimetrów, szklanką wykrawamy okrągłe placuszki, na które układamy farsz,składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi.Gotujemy w osolonej wodzie trzy minuty po wypłynięciu.Wyjmujemy łyżką cedzakową.Polewamy podsmażoną cebulką.SMACZNEGO

                                                
                                                                    
                                                                                                                                                            




 

2 komentarze:

  1. Ciekawa jestem smaku ,musze kiedys pokobinowac nastepnym razem jak sie za pierogi wezme :)

    OdpowiedzUsuń