1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 jajko
110 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jabłka
1/2 szklanki obranych migdałów
tabliczka czekolady
wykonanie:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (powinniśmy otrzymać około 1 szklanki jabłek). Jabłka przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru i mieszamy razem.Masło ucieramy z pozostałym cukrem, następnie dodajemy jajko. W misce mieszamy mąkę, sodę, sól, gałkę muszkatołową oraz cynamon. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały.Ciasto chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze w odstępach(ciasto rośnie) wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się zarumienią.Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą posypujemy migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz