składniki:
80 dkg.dyni
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 duże ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
2 l.rosołu
sól,pieprz
2 łyżeczki curry
trochę oleju rzepakowego
wykonanie:
Na
patelnię wlać troszkę oleju podgrzać,wrzucić pokrojoną cebulę i jak się
zeszkli dodać czosnek,smażyć kilka minut(uważać,aby czosnek się nie
przypalił)dodać resztę pokrojonych warzyw,podsmażyć aż puszczą sok i
zmiękną.Przełożyć do garnka zalać rosołem,przyprawić solą,pieprzem i
curry.Gotować 20min.Zmiksować,można dodać trochę śmietany(nie
koniecznie)Podawać z groszkiem ptysiowym lub w/g. upodobania.Gęstość zupy regulujemy w/g uznania rosołem.SMACZNEGO
Uwielbiam zupy dyniowe :)
OdpowiedzUsuńja też lubię a szczególnie jesienią i zimą są pyszne :)
OdpowiedzUsuń