piątek, 22 sierpnia 2014

zupa z dyni

składniki:

80 dkg.dyni
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 duże ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
2 l.rosołu
sól,pieprz
2 łyżeczki curry
trochę oleju rzepakowego

 wykonanie:

Na patelnię wlać troszkę oleju podgrzać,wrzucić pokrojoną cebulę i jak się zeszkli dodać czosnek,smażyć kilka minut(uważać,aby czosnek się nie przypalił)dodać resztę pokrojonych warzyw,podsmażyć aż puszczą sok i zmiękną.Przełożyć do garnka zalać rosołem,przyprawić solą,pieprzem i curry.Gotować 20min.Zmiksować,można dodać trochę śmietany(nie koniecznie)Podawać z groszkiem ptysiowym lub w/g. upodobania.Gęstość zupy regulujemy w/g uznania rosołem.SMACZNEGO


                                     







2 komentarze: