środa, 27 sierpnia 2014

zupa chrzanowa

składniki :                                                                            


75 dkg. ziemniaków                           
 1,5 l    bulionu
1 cebula
3 czubate łyżki chrzanu(ze słoika)
3łyżki śmietany 3o%
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,do smaku
1 łyżka masła(lub 3 łyżki oleju rzepakowego)

 *gęstość zupy regulujemy dolewając bulionu


wykonanie:

 Cebulę,pokroić,czosnek przecisnąć przez praskę i dusić na maśle do zeszklenia,dodać pokrojone ziemniaki,dusić w dużym garnku przez ok. 15 minut,. Potem zalać przygotowanym wcześniej bulionem.,dodać sól i pieprz. Gotować ok 15 min. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać wymieszany ze śmietaną chrzan. Gotować chwilę i na koniec doprawić do smaku.Zmiksować.Można podawać z białą kiełbasą,gotowanym jajkiem albo groszkiem ptysiowym.SMACZNEGO.

                                                           


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz