składniki :
75 dkg. ziemniaków
1,5 l bulionu
1 cebula
3 czubate łyżki chrzanu(ze słoika)
3łyżki śmietany 3o%
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,do smaku
1 łyżka masła(lub 3 łyżki oleju rzepakowego)
*gęstość zupy regulujemy dolewając bulionu
wykonanie:
Cebulę,pokroić,czosnek przecisnąć przez praskę i dusić na maśle do zeszklenia,dodać pokrojone ziemniaki,dusić w dużym garnku przez ok. 15
minut,. Potem zalać przygotowanym wcześniej bulionem.,dodać sól i pieprz. Gotować ok 15 min.
Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać wymieszany ze śmietaną chrzan. Gotować chwilę i na koniec doprawić do smaku.Zmiksować.Można podawać z białą kiełbasą,gotowanym jajkiem albo groszkiem ptysiowym.SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz