niedziela, 24 sierpnia 2014

kapusta biała zasmażana

składniki:

średnia biała kapusta
 1 duża cebula
dwa ząbki czosnku
3 łyżki mąki
4 łyżki oleju (do podsmażenia cebuli i do zasmażki)
1 szklanka wody
2 łyżki octu(albo sok z cytryny)
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz,trochę maggi
można dać pastę pomidorową albo koperek albo kwaskowe jabłko(ja nie dałam)


wykonanie:

Kapustę obieramy z uszkodzonych zewnętrznych liści,myjemy,usuwamy grube żyły. Szatkujemy, solimy i odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie zalewamy wrzątkiem.Sparzoną kapustę odcedzamy. Na oleju podsmażamy posiekana cebulę,jak się zeszkli dodajemy czosnek, przesmażamy(uważać,aby się nie przypalił)Odcedzoną kapustę przekładamy do garnka,podlewamy wodą. Dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem,  ocet,cukier pieprz ,maggi dusimy do miękkości .Nie może być rozgotowana.Na patelnię po smażeniu cebuli i czosnku wlewamy trochę oleju dodajemy mąkę (robimy zasmażkę). Kiedy straci smak surowizny i się lekko przyrumieni,podlewamy wodą z pod duszenia kapusty. Rozcieramy aby nie było grudek,wlewamy do kapusty.Mieszamy,gotujemy krótką chwilę. SMACZNEGO

                                              

                             


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz