piątek, 22 sierpnia 2014

ciasto leśny mech

Składniki:

 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
 1 1/2 szkl. cukru
 5 jaj
 1 1/3 szkl. oleju                                        
 3 szkl. mąki/2 tortowej+1 krupczatki/
 4 łyżeczki proszku do pieczenia

 krem:

 600 ml. śmietany 30%
 3 śmietan-fixy
 cukier wanilinowy
 można użyć gotowe kremy np. karpatkę
(2 opakowania)
 owoce granatu do ozdoby  
       

wykonanie:

 Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając,wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp.180°C.Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią. 
                                                
                                               


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz