450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
1 1/2 szkl. cukru
5 jaj
1 1/3 szkl. oleju
3 szkl. mąki/2 tortowej+1 krupczatki/
4 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
600 ml. śmietany 30%
3 śmietan-fixy
cukier wanilinowy
można użyć gotowe kremy np. karpatkę
(2 opakowania)
owoce granatu do ozdoby
wykonanie:
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając,wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp.180°C.Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz