piątek, 22 sierpnia 2014

babka cytrynowa "cytryniak"

składniki:

 250 g mąki tortowej
  250 g cukru
 200 g masła lub dobrej margaryny
 4 jajka
  skórka otarta z 1 cytryny
  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier:
  szklanka cukru pudru
  sok z 1/2 cytryny

  wykonanie:

 Masło rozpuścić delikatnie w rondelku,wystudzić.Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o małych oczkach.Białka oddzielić od żółtek.Do żółtek dodać cukier i miksować, aż masa będzie jasna.Dodać do masy żółtkowej roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i miksować na gładka masę.Białka ubić na sztywną pianę,dodać delikatnie do ciasta.Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki z kominem(26 cm.).Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 180st.-40 min.Ostudzić lekko,wyjąć z foremki.Wycisnąć sok z 1/2 cytryny wymieszać z cukrem pudrem na gładki lukier.Polać upieczone ciasto SMACZNEGO


                                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz