ciasto:
4 szklanki mąki
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju
1 żółtko
farsz:
300 gram mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
200 gram sera feta
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
pieprz,sól
wykonanie:
W garnku rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,jak się zeszkli czosnek i szpinak,smażymy. Dodajemy białko które zostało nam z ciasta i 1 całe jajko . Energicznie mieszamy na gładką masę. Smażmy do momentu wyparowania wody, co chwilę mieszając. Gdy szpinak ostygnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli,żółtkiem i olejem. Powoli dolewamy ciepłą wodę cały czas formując ciasto aż będzie elastyczne.Ciasto wałkujemy na grubość około 2
milimetrów, szklanką wykrawamy okrągłe placuszki, na które
układamy farsz,składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi.Gotujemy w osolonej wodzie trzy minuty po wypłynięciu.Wyjmujemy łyżką cedzakową.Polewamy podsmażoną cebulką.SMACZNEGO
Ciekawa jestem smaku ,musze kiedys pokobinowac nastepnym razem jak sie za pierogi wezme :)
OdpowiedzUsuńPowiem krótka są pycha :)
OdpowiedzUsuń