poniedziałek, 2 marca 2015

zupa fasolowa

składniki:

40 dkg.fasoli drobnej/perłówki/                                                           
ok.20 dkg.surowego,wędzonego boczku
4-5 ziemniaki
marchew
pietruszka
kawałek selera
cebula
sól,pieprz,majeranek,maggi
koperek
2 łyżki mąki do zasmażki
 woda ok.2l





wykonanie:

Fasolę przepłukać i zalać na noc zimną wodą.Do garnka włożyć odcedzoną fasolę,zalać świeżą wodą.
Gotować.Kiedy będzie prawie miękka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i starte na grubej tarce warzywa.Cebulę przesmażyć z pokrojonym boczkiem,dodać do zupy.Całość przyprawić solą,maggi, pieprzem,majerankiem.Pod koniec gotowania zrobić zasmażkę.Na suchej patelni przyrumienić na złoty kolor mąkę,zalać wywarem z zupy.Dokładnie rozprowadzić,aby nie było grudek.Wlać do zupy. Chwilę pogotować.Posypać koperkiem.Czas gotowania ok.1,5-2 godz.Ilość porcji 4-6
SMACZNEGO

                                                      




2 komentarze: