sobota, 7 marca 2015

szarlotka na kruchym cieście

składniki:
                                                                                                

4 szkl.mąki
3/4 kostki masła/zimne/
3 łyżki śmietany
1 szkl.cukru pudru
3 żółtka
1 op.cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,8 kg.jabłek
1 galaretka agrestowa/sucha/
cynamon/opcjonalnie/
 bułka tarta


wykonanie:


Jabłka umyć,obrać ze skórki,pokroić na drobne części.Uprażyć,dodać galaretkę,cynamon.Wymieszać   Mąkę,proszek do pieczenia,cukier waniliowy połączyć.Zmrożone masło zetrzeć na tarce wprost do mąki,proszku,cukru waniliowego.Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną,dodać do masy.Szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części,owinąć w folię.Schłodzić w lodówce ok.1 godz.Blaszkę o wymiarach 25x34cm.wylepić jedną częścią ciasta,posypać bułką tartą.Wylać uprażone jabłka.Drugą część rozwałkować,przykryć jabłka.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.200st.-30 min.Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
                                                                                              


                               
                        


2 komentarze: