środa, 18 marca 2015

pierogi z mięsem

składniki:
                                                                                                            

 ciasto:

4 szklanki mąki
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju
1 żółtko


farsz:


ok.70 dkg.mięsa z rosołu(wołowe,drób)
1 cebula(duża)
2 łyżki oleju
sól,pieprz
bulion(do podlania mięsa)

dodatkowo:

1 cebula+olej do polania pierogów


wykonanie:


Cebulę  pokroić w kostkę,przesmażyć na oleju.Ugotowane mięso z rosołu,przesmażoną cebulę, zmielić przez  maszynkę.Jeżeli farsz jest suchy,podlać rosołem.Posolić,popieprzyć.Wszystko razem  wymieszać. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli,żółtkiem i olejem. Powoli dolewamy ciepłą wodę cały czas  formując ciasto aż będzie elastyczne. Ciasto wałkujemy na grubość ok.2 milimetrów.Szklanką wykrawamy okrągłe placuszki, na które układamy farsz,składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi.Gotujemy w osolonej wodzie,trzy minuty po wypłynięciu.Wyjmujemy łyżką cedzakową. Polewamy podsmażoną cebulką.Z podanych składników wychodzi ok.60 pierogów.
SMACZNEGO

   
 

5 komentarzy:

  1. Poproszę o śliniak, zaczynam się ślinić... dziesięć porcji proszę i oczywiście jedną na wynos!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu,bardzo jesteś miła,chętnie spełniłabym Twoje zamówienie.Uśmiałam się z tego śliniaka :))

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają. Z mięsem , owocami wszystkie uwielbiam. Wpraszam się na małą porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają. Z mięsem , owocami wszystkie uwielbiam. Wpraszam się na małą porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń