sobota, 14 marca 2015

kurczak pieczony w całości

składniki:
                                                                                                              


kurczak ok.2 kg.
2 ząbki czosnku
sól,pieprz czarny
0,5 łyżeczki papryki w proszku słodkiej,ostrej
0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
3 łyżki oleju rzepakowego

dodatkowo;
 rękaw do pieczenia




wykonanie:

Kurczaka umyć,osuszyć.Czosnek obrać,zmiażdżyć dodać pieprz,sól natrzeć od środka.Olej wylać do miseczki dodać sól,papryki,przyprawę do kurczaka,wszystko wymieszać.Marynatą natrzeć tuszkę kurczaka.Nogi związać.Włożyć do rękawa,związać końce.Odstawić w chłodne miejsce do przeniknięcia smaków na co najmniej 2 godz.A najlepiej na całą noc.Przed włożeniem do piekarnika kurczaka ogrzać do temperatury pokojowej.Piekarnik nagrzać do temp.200 st.Piec 60 min.Na 15 min. przed końcem pieczenia rozciąć folię,aby mięso się przyrumieniło.
SMACZNEGO



  

5 komentarzy: